10 NEJ knih desetiletí: hity beletrie a literatury faktu poslední dekády

3. prosince 2019

Konec roku je skvělou příležitostí k provedení inventury, ovšem konec desetiletí je ještě lepší pro takové malé shrnutí. Na sklonku dekády bychom vám rádi připomněli hlavní tituly, které vtomto období - podle PocketBook - zahýbaly knižními trhy. Nejenže se tyto knihy staly bestsellery, ale také zrcadlem odrážejícím trendy a zájmy posledních let.

Stehlík - napsala Donna Tarttová

Kdo říkal, že k celosvětovému uznání a úspěchu vede dlouhá cesta? Od svého vydání v roce 2013 už toho román Stehlík stihl docela dost: od nadšených recenzí a Pulitzerovy ceny za beletrii až po nedávnou filmovou adaptaci s Nicole Kidman. Nenechte se odradit tloušťkou svazku tohoto výpravného románu autorky Donny Tarttové - dobrodružství hlavního hrdiny jménem Theo jsou vskutku fascinující čtení. Samotný příběh má příjemnou dochuť, která ve vás vyvolá touhu vracet se znovu a znovu na jeho stránky.

Sapiens: Stručné dějiny lidstva - napsal Yuval Noah Harari

Izraelskému historikovi Yuvalovi Noahovi Hararimu se podařilo téměř smazat hranici mezi seriózní vědeckou prací a zábavnou literaturou. Hlavní postavou knihy však není člověk, ale celé lidstvo. Je psána jednoduchým jazykem a najdete v ní spoustu živých a barvitých příkladů. Autor v ní diskutuje o naší civilizaci, jejím vývoji a rozpadu, příčinách a následcích, zdánlivě nenápadných náhodách a vzorcích, které řídí náš život.

Eleanor se má vážně skvěle - napsala Gail Honeymanová

Jak často přesvědčujeme okolní svět i sebe samé, že je vše v pořádku? Někdy je to pravda, a někdy... No, však víte. Eleanor Oliphantová je typická obyvatelka moderního města. Má nudnou práci, nudné a nezajímavé kolegy, a velmi zvědavou matku. Kromě toho se Eleanor cítí ztracená a osamělá. Jednoho dne se však setká s mužem svých snů. Debutový román Gail Honeymanové se okamžitě stal skutečným průlomem, dostal se na seznam bestsellerů a získal několik prestižních cen.

Utopie pro realisty - napsal Rutger Bregman

Autor knihy je právem považován za jednoho z nejvýraznějších mladých myslitelů naší doby a již se řadí vedle takových jmen, jako je Francis Fukuyama. Na stránkách své nové knihy Bregman diskutuje o možnostech rozvoje civilizace a zamýšlí se nad tak (alespoň zatím) fantastickými koncepty jako univerzální základní příjem, zrušení státních hranic a výrazné zkrácení pracovního dne. Zní to jako utopie? Podle autora bychom se v takovém světě mohli velmi brzy probudit.

Život za životem - napsala Kate Atkinsonová

Chtěli byste mít šanci žít svůj život znovu, napravovat chyby a měnit výsledky svého konání v různých situacích? A co takhle žít ho znovu a znovu, dokud nebude vše perfektní? Hrdinka knihy se poučí z vlastních chyb, opakovaně žije svůj život ve 20. století a upravuje historii. Vzrušující román získal nejen řadu literárních cen, ale i lásku čtenářů z celého světa.

Proč státy selhávají - napsali Daron Acemoglu a James Robinson

Jedním z nejvýznamnějších titulů poslední dekády je populárně naučná kniha o různých systémech budování ekonomiky a o tom, jak ovlivňují osud jednotlivců, států, regionů a někdy i celého světa. Společné dílo ekonoma Darona Acemoglu z Harvardovy univerzity a politologa Jamese Robinsona z Chicagské univerzity se stalo oblíbenou knihou Billa Gatese, Marka Zuckerberga a milionů dalších čtenářů po celém světě.

Zmizelá - napsala Gillian Flynnová

Poutavý román, který nebudete chtít odložit, dokud nepřečtete poslední stránku. Kniha sice neobdržela Pulitzerovu nebo Nobelovu cenu, i přesto však Gillian Flynnová vypráví vzrušující a vypjatý příběh, mistrovsky vykresluje postavy a nevídaným způsobem posouvá děj kupředu, což potěší i skeptiky detektivního žánru. A jedním ze skutečných indikátorů komerčního úspěchu knihy je téměř blesková adaptace příběhu pro filmové plátno, které se zhostil režisér David Fincher.

Myšlení, rychlé a pomalé - napsal Daniel Kahneman

Jak funguje náš mozek při rozhodování? Proč mohou být i ty nejméně logické činy úspěšné, a naopak pečlivě promyšlené kroky jsou někdy předurčeny k nezdaru? Jak náš způsob myšlení ovlivňuje chování a úspěch? Na tyto a mnohé další otázky odpovídá Daniel Kahneman, nositel Nobelovy ceny za ekonomii. Vysvětluje rozhodovací proces lidí pomocí jednoduchých obratů, s humorem a příklady ze skutečného života.

Geniální přítelkyně - napsala Elena Ferrante

První část neapolské ságy vypráví o přátelství a rivalitě dvou přítelkyň, Leny a Lily. Děj se odehrává na jihu Itálie, během bouřlivých 50. let 20. století. Příběh je na první pohled jednoduchý, získal si však čtenáře i kritiky, kteří si ocenili vypravěčský styl a atmosféru celého příběhu. List Guardian dokonce tento titul zařadil na seznam nejlepších knih posledních 20 let, kde zaujímá 11. místo.

Divočina - napsala Cheryl Strayedová

Skutečnost, že tato kniha je založena na osobní zkušenosti autorky, vás vyděsí a zároveň potěší. Když si hlavní hrdinka Cheryl Straidová uvědomí, že je na dně, vydá se na tisíc mil dlouhou túru napříč pouští, každý den riskuje svůj život a prchá před démony minulosti. Divočina je příběh o putování na hraně. Ale s dobrým koncem.

Zadní
Aa HD