Nejlepší knihy roku 2020: Top 5 skvělých titulů a bestsellerů, které stojí za přečtení

14. prosince 2020

Tento rok byl pro literární svět skutečně úspěšný: kromě děl dobře známých autorů jsme se dočkali také několika vynikajících prvotin. Nebylo vůbec jednoduché vybrat pouze pět nejlepších! Ale poprali jsme se s tím a za PocketBook vám předkládáme Top 5 knížek, které by si měl každý přečíst, protože se o nich bude ještě dlouho mluvit.

Země zaslíbená – Barack Obama

V pořadí 44. prezident Spojených států amerických a laureát Nobelovy ceny za mír je bez pochyby jedním z nejznamenitějších a nejpopulárnějších politiků naší doby. Není se proto co divit, že jeho memoáry na 768 stranách se hned první den prodeje staly bestsellerem. V češtině vyjde kniha v září 2021.

Země zaslíbená není pouhou autobiografií; jsou to upřímné názory prezidenta na demokracii, ekonomiku, moc, občanskou společnost a také rasismus. Obama se také se čtenářem otevřeně dělí o svůj názor na politické spojence a oponenty, popisuje povahy a chování světových lídrů při vyjednáváních, která pohnula moderní historií.

Pro fanoušky audioknih připravil Barack Obama krásný bonus – sám načetl anglickou verzi této neobyčejné knihy!

The Evening and the Morning – Ken Follett

Knihy tohoto britského autora jsou natolik úspěšné, že ho můžeme směle postavit vedle fenomenálních autorů moderní literatury, jakými jsou Stephen King, Dan Brown nebo John Grisham. A jaké že je tajemství Kena Folletta? Má zkrátka dar vysvětlit složité věci jednoduchým jazykem, aniž by obětoval hloubku myšlenky nebo smysl pro detail.

Jeho dlouho očekávaný román The Evening and the Morning (Soumrak a úsvit, česky vyjde v únoru 2021) je v pořadí čtvrtým v populární historické sérii o středověké Anglii s názvem Pilíře země. A protože pro Folletta pracuje celý tým historiků, čtenáři mohou opět očekávat kompletní a věrnou sondu do temné minulosti země zmítané politickými intrikami a zápasy o moc. K tomu přičtěte napínavou zápletku, barvitě vykreslené postavy a lehkost autorova stylu, která se u podobných historických románů jen málokdy vidí.

Že jste ze série Pilíře země ještě ani jednu část nečetli? Máme pro vás dobrou zprávu: Soumrak a úsvit jsou prequelem ke třem knihám, které už vyšly, a tak bude výborným úvodem do této obsáhlé ságy.

A Children’s Bible – Lydia Milletová

Nový román finalistky Pulitzerovy ceny je obdivuhodným podobenstvím o generačních změnách a blížící se přírodní katastrofě. Autorka brilantně střídá styly a žánry: chvíli máte pocit, že čtete příběh pro náctileté, jindy se ocitnete téměř v Pánovi much, anebo vás naprosto ohromí výjevy jako z Noemovy archy.

Několik rodin si na prázdniny společně pronajme letní sídlo. Dospělí jsou natolik unaveni problémy skutečného světa, že se okamžitě vrhnou do víru večírků, aby si pročistili hlavu, a úplně zapomenou na děti, které postupně ztrácejí víru v moudrost starší generace. V den, kdy dojde k přírodní katastrofě a dům je najednou zcela odříznutý od okolního světa, stojí děti tváří v tvář těžkým rozhodnutím, která budou muset učinit a zaplatit za nedbalost dospělých.

„A Children’s Bible” (Dětská bible – česky zatím nevyšlo) se dostala mezi finalisty americké Národní knižní ceny a je také na seznamu 10 nejlepších knih roku podle deníku The New York Times.

What Would Frida Do?: A Guide to Living Boldly – Arianna Davisová

Kniha „Co by udělala Frida?: Průvodce odvážným životem“ je víc než pouhá biografie kultovní mexické umělkyně. Autorka pomáhá čtenářům najít odpovědi na některé složité otázky a inspiruje se přitom odvahou a originalitou Fridy Kahlo.

Její život je barevná mozaika událostí, lásky, utrpení, ale také umění. Zájem spisovatelů a režisérů o Fridu je tedy zcela pochopitelný. Arianna Davisová se však neomezila pouze na příběh o životě této legendární umělkyně. Autorka považuje Fridu Kahlo za ideální příklad moderní ženy, která nemá dostatek sebevědomí nebo odvahy být šťastná. Davisová s využitím biografie malířky odpovídá na otázku: Co by v této situaci udělala Frida?

Knize se dostalo mnoho pozornosti a kladných hodnocení ze strany světových médií a má slušné šance stát se novým motivačním hitem roku.

Shuggie Bain – Douglas Stuart

Náš seznam by nebyl kompletní, kdybychom zde neuvedli zřejmě nejvýznamnější debut roku. Románová prvotina skotského autora Douglase Stewarta se stala doslova senzací, která se hned dočkala jednoho z nejprestižnějších literárních ocenění – Booker Prize.

Příběh se odehrává ve skotském městě Glasgow v 80. letech minulého století, během vlády ministerské předsedkyně Margaret Thatcherové. Autobiografický román vypráví o těžkém, někdy až nesnesitelném životě šestnáctiletého chlapce, který žije se svou matkou alkoholičkou. Hrdina se zoufale snaží jí pomoci v boji s démony závislosti a zároveň se učí, jak se přijmout a být sám sebou.

Douglasovi Stuartovi trvalo téměř deset let, než knihu dokončil. Více než 30 nakladatelů jeho rukopis odmítlo, než se ho ujalo nakladatelství Picador/Macmillan. Na český překlad si zatím budeme muset počkat.

Zadní
Aa HD