Co si přečíst nebo zkouknout, když má Dickens narozeniny: nejlepší romány a filmové adaptace

6. února 2020

Charles Dickens je jeden z nejvýznačnějších, nejúspěšnějších a nejmilovanějších autorů 19. století. Jeho příběhy jsou plné laskavosti, humoru a lidskosti, a právě díky tomu jsou ideálními náměty pro film a televizi. Od roku 1911, kdy vznikla první filmová adaptace románu David Copperfield, už bylo natočeno nebo znovu zpracováno více než 70 (!) filmů a televizních seriálů na motivy románů tohoto britského spisovatele. A když už si připomínáme výročí Dickensova narození, pojďme si připomenout i jeho nejvýznamnější díla a filmové adaptace z poslední doby.

Vánoční koleda

Trošku smutný, ale poučný příběh se šťastným koncem inspiroval mnoho režisérů a animátorů, kteří z něj učinili skutečně mistrovská díla. Z posledních verzí stojí za zmínku nádherný animovaný film Roberta Zemeckise s Jimem Carreyem, Gary Oldmanem a Colinem Firthem. A nesmíme zapomenout ani na nejnovější počin BBC - poněkud ponurou mini-sérii, ve které si hlavní roli zahrál Guy Pearce. Tvůrci se často odchylují od originálu, jejich projekty jsou pak o to více vzrušující.

Nadějné vyhlídky

Strhující román o venkovském chlapci, který najednou přišel k bohatství a luxusnímu životu v Londýně. Hrdina však bude muset pochopit, že ani ty největší hromady peněz nemohou proměnit špatného a sobeckého člověka v dobrého. Román „Nadějné vyhlídky” se dobře čte od první až po poslední stránku. A co se týká zpracování pro plátna a obrazovky, pak byste měli věnovat pozornost stejnojmennému televiznímu seriálu z roku 2011, který se pyšní mnoha prestižními cenami, včetně 4 cen Emmy a 3 BAFTA.

David Copperfield

Úžasná kniha plná dobrodružství a humoru, o níž sám Dickens prohlásil, že obsahuje nejvíce autobiografických prvků. Příběh mladého muže, který i přes všechny nesnáze neztrácí optimismus a víru ve svou sílu. Je to pravděpodobně nejoblíbenější Dickensův román, který byl natočen snad tisíckrát, my vám však doporučíme televizní film z roku 1999, kde mladého hrdinu ztvárnil Daniel Radcliff.

Oliver Twist

Olivera lze jen stěží nazvat šťastným: jeho matka zemřela při porodu a v sirotčinci musí snášet neustálý hlad a šikanu. Chlapec se rozhodne uprchnout, ale Londýn je drsný a nikterak vlídný. Pokud tento výjimečný příběh neznáte, máte právě teď skvělou příležitost pořídit si román „Oliver Twist” a začíst se do tohoto úžasného a nestárnoucího dobrodružství. Až knížku dočtete, pusťte si filmovou adaptaci BBC z roku 2007, která získala dvě ceny BAFTA.

Malá Dorritka

Dost možná nejkontroverznější kniha autora, kterou mnozí kritizovali pro složitost a nedostatek humoru. I přesto však velikáni jako Bernard Shaw a Dostojevský tento román obdivovali. Dickens v něm znovu vykreslil všechny nedostatky britské společnosti 19. století. Kniha čtenáře fascinuje, zápletka si vás získá hned od první stránky. Ducha románu bezvadně zachytili tvůrci stejnojmenného seriálu, v němž hlavní role hrají Claire Foyová a Matthew Macfadyen. Projekt byl nominován na Zlatý glóbus a ceny BAFTA, zároveň získal sedm cen Emmy.

Bonus: Dickensian

Britský televizní seriál z let 2015-2016, založený nejen na jednom konkrétním románu, ale na celém Dickensově literárním díle! Známé postavy z různých knih ožívají v mistrovsky ztvárněném Londýně 19. století. Jejich osudy jsou úžasně propojeny, divák se dozví mnohá tajemství a dostane odpovědi na otázky, které vyvstaly po přečtení románů. Well done, BBC! Toto je skutečný dárek pro všechny milovníky Dickense.

Narozeniny Charlese Dickense jsou skvělá příležitost přečíst si některé z příběhů tohoto oblíbeného britského spisovatele na elektronické čtečce PocketBook, která je šetrná k očím. Do paměti zařízení se vejdou tisíce knih, takže klidně všechny romány Dickense v elektronických nebo zvukových formátech!

Zadní
Aa HD