Jak vybírat čtečku elektronických knih s nasvícením: přehled modelů a užitečné rady

2. března 2020

Díky technologii E Ink vypadají obrazovky moderních čteček elektronických knih skoro stejně jako tištěné stránky: jsou šetrné k očím a neoslňují na slunci. Čtečky elektronických knih umožňují četbu kdekoli a kdykoli a v tomto ohledu je jedním z nejužitečnějších prvků klasické nasvícení obrazovky nebo funkce SMARTlight.

Zkuste si vzpomenout, kolikrát jste se pustili do čtení uprostřed noci nebo třeba někde, kde nebylo zrovna nejlepší osvětlení. Například na cestě hromadnou dopravou, v kempu nebo v nedostatečně osvětlené kavárně. V takových situacích jsou čtečky s nasvícením nebo s dokonalejší funkcí SMARTlight prostě nenahraditelné.

Čtečka elektronických knih s nasvícením – je bezpečná pro oči?

Na rozdíl od displejů chytrých telefonů, tabletů a počítačů, které nejsou určeny pro dlouhé čtení a neustále vyzařují světelné vlny, je možné nasvícení obrazovky E Ink úplně vypnout, pokud je dostatek světla.

Ve čtečkách elektronických knih se LED diody nacházejí pod rámečkem krytu a směřují podél obrazovky, přičemž osvětlují elektronickou stránku a nikoli váš obličej, jako je tomu u chytrých telefonů. Proto v případě čteček elektronických knih obvykle hovoříme o „nasvícení“ a nikoli „podsvícení“. Tím se podstatně méně unavují oči a nasvícená obrazovka čtečky je šetrnější ke zraku než sebevíce ztmavený displej chytrého telefonu.

Běžné nasvícení, nebo SMARTlight?

Zařízení s běžným nasvícením rovnoměrně osvětlují obrazovku a umožňují regulaci jasu.

Oproti tomu u čteček PocketBook s funkcí SMARTlight se automaticky upravuje jas a barevná teplota obrazovky podle denní doby a lidských biorytmů. Uživatel také může upravovat nastavení jasu a odstínů barev ručně bez přerušení četby potažením prstu po okraji displeje. SMARTlight s teplým žlutým světlem je ideální pro četbu před spaním a studené bílé světlo pro čtení přes den.

Je na vás, jakou čtečku PocketBook si koupíte: s běžným nasvícením nebo s funkcí SMARTlight – obě vám poskytnou naprostou pohodu při čtení za jakýchkoli podmínek.

Čtečky elektronických knih PocketBook s nasvícením: kterou si vybrat?

Téměř každé moderní zařízení PocketBook je vybaveno klasickým nasvícením nebo funkcí SMARTlight. Každé z nich má ale jedinečné vlastnosti, které mohou dokonale vyhovovat právě vám. Takže kterou čtečku si vyberete?

Zařízení s běžným podsvícením:

  • PocketBook Basic Lux 2 – základní úroveň čtečky elektronických knih s nejnovější obrazovkou E Ink Carta™, podpora 19 formátů knih (+ 4 grafické formáty) a slot pro paměťovou kartu.
  • PocketBook Touch Lux 4 – ultralehká a stylová čtečka s dotykovou obrazovkou, která získala mezinárodní ocenění Red Dot Award.

Zařízení s technologií SMARTlight:

  • PocketBook Touch HD 3 – jeden z bestsellerů společnosti. Vodotěsná čtečka elektronických knih s dvoujádrovým procesorem, dotykovou obrazovkou E Ink Carta™ a rozhraním Bluetooth.
  • PocketBook InkPad 3 – vysokovýkonné zařízení s velkou 7,8“ dotykovou obrazovkou, podpora 19 formátů knih a slot pro paměťovou kartu.
  • PocketBook InkPad 3 Pro – čtečka s velkou 7,8“ obrazovkou, ochranou proti vodě a dvoujádrovým procesorem.
  • PocketBook InkPad X – vlajková loď mezi čtečkami elektronických knih s obzvlášť velkou 10,3“ dotykovou obrazovkou, rozhraním Bluetooth, podporou zvukových souborů a vestavěnou pamětí 32 GB. Je to pravděpodobně nejlepší čtečka elektronických knih s podsvícením na současném trhu.

Bez ohledu na to, který model si nakonec vyberete, ručíme za nezpochybnitelnou kvalitu. Začtěte se do svých oblíbených knížek na obrazovce té pravé čtečky PocketBook.

Zadní
Aa HD