Jarní inspirace: 8 skvělých autorek a jejich nejlepších knih

5. března 2020

Začátek jara nám každoročně přináší nejen dlouho očekávané zlepšení počasí, slunce a lepší náladu, ale také jeden krásný svátek. Řeč je samozřejmě o 8. březnu - Mezinárodním dni žen. Pojďme si při té příležitosti připomenout osm talentovaných a úspěšných autorek, jejichž knihy se prodávají v milionových nákladech a mění osudy čtenářů z celého světa.

Jane Austenová

V dnešní době se to může zdát divné nebo dokonce nepravděpodobné, ale jedna z nejvýznamnějších autorek všech dob byla příliš ostýchavá na to, aby se pod své romány podepsala vlastním jménem. Faktem je, že v 18. a 19. století bylo nemístné, aby se žena zapojila do literárních (a vlastně skoro jakýchkoliv dalších) aktivit, takže svět poznal jméno Jane Austenové až po její smrti.

Co si přečíst:

Pýcha a předsudek

Nepochybně jeden z největších klasických románů 19. století. Mimořádný příběh, který posloužil nesčetněkrát jako předloha pro filmy a televizní seriály, ale také se stal základem pro jiný slavný román - “Deník Bridget Jonesové“.

J.K. Rowlingová

Úspěch Joanne Rowlingové se podobá jedné z jejích slavných pohádek:vydavatelé ji mnohokrát odmítli, k tomu se přidalo nepochopení ze strany přátel, a přesto se nakonec dostavil bezprecedentní úspěch, multimilionová fanouškovská základna a status vůbec prvního spisovatele, který vydělal miliardu dolarů. Co k tomu ještě dodat? Tomu se zkrátka říká magie.

Co si přečíst:

Prázdné místo

Knihy Rowlingové jsou samozřejmě spojeny především se světem Harryho Pottera, ale o to zajímavější je podívat se na autorčin talent ještě z druhé stránky. “Prázdné místo“ je poměrně vyspělý román o komplikovaném životě v malém provinčním městě. Navíc zde nenajdete žádnou zmínku o Bradavicích.

Agatha Christie

Je docela zajímavé, že královna detektivek a autorka světových bestsellerů málem strávila svůj život bez knih, protože ji matka nechtěla naučit číst. To však mladé dívce nezabránilo, aby v 8 letech dosáhla gramotnosti a o několik desítek let později se stala skutečnou hvězdou detektivní literatury.

Co si přečíst:

Vražda v Orient Expressu

Dost možná jedno z nejpopulárnějších dobrodružství oblíbeného belgického detektiva Hercula Poirota. Je pozoruhodné, že Agatha Christie cestovala Orient Expressem několikrát, a dokonce se také ocitla v situaci, kterou později popsala v knize: kvůli nepříznivému počasí se vlak po nějakou dobu zasekl na jednom úseku železnice.

Elizabeth Gilbertová

Od svého vydání v roce 2006 se její vzpomínky “Eat Pray Love“ (Jíst, meditovat, milovat) staly oblíbenou knihou milionů žen. Ačkoliv byla Gilbertová už před vydáním této knihy považována za poměrně slavnou autorku, „Eat Pray Love“ změnilo vše: obrovské prodeje, zařazení na seznam nejvlivnějších lidí na světě podle deníku The Times a veleúspěšná filmová adaptace s Julií Robertsovou v hlavní roli. Autorka sama připouští, že za mnohé dluží dětské knize “Čaroděj ze země Oz“, která v ní probudila lásku k literatuře.

Co si přečíst:

Město dívek

Nejnovějším románem Gilbertové je výbušná směsice lehkosti, mládí a New Yorku čtyřicátých let. Ponoříme se do bohémského života s večírky, alkoholem a uvolněnou morálkou. Z hlavní postavy můžete mít samozřejmě různé dojmy, ale její vnitřní síla a odvaha na vás jistě zapůsobí.

Charlotte Brontëová

Ačkoli se Charlotte dožila pouhých 38 let, její život byl plný světlých a výrazných okamžiků: od neopětované lásky k ženatému učiteli po obrovský literární úspěch a zástupy fanoušků v čele s královnou Viktorií. Kromě toho se má za to, že Charlotte Brontëová vynalezla literární techniku dětského vypravěče. Jak později přiznal samotný Charles Dickens, vypůjčil si tento nápad do svého románu “David Copperfield“.

Co si přečíst:

Jana Eyrová

Během prvního vydání románu byli všichni včetně nakladatelů přesvědčeni, že autorem je talentovaný gentleman jménem Carrer Bell. Kniha se rychle stala slavnou a získala spoustu pochvalných kritik - jednu napsal i slavný spisovatel William Thackeray, kterému bylo věnováno druhé vydání románu. Kouzlo Jane Eyrové je samozřejmě nejen v zápletce a postavách, ale také ve snaze uniknout tradičním principům viktoriánského románu. Nejlepší způsob, jak se přesvědčit, že kniha je stále aktuální, je znovu si ji přečíst.

Elena Ferrante

Této italské autorce se podařilo strhnout na sebe pozornost celého světa. A nejde o její utajení a anonymitu (média se stále nemohou shodnout, kdo se pod pseudonymem Ferrante skrývá), ale o nesporný talent a dovednost, s nimiž popisuje své postavy a rodnou Neapol.

Co si přečíst:

Geniální přítelkyně

Pokud dílo Eleny Ferrante neznáte, nejlepší je začít první částí neapolských románů: pozoruhodný a poetický příběh o přátelství dvou zcela odlišných dívek, které se odehrává v ulicích poválečné Neapole.

Margaret Atwoodová

Jedna z nejvýznamnějších spisovatelek současnosti a dvojnásobná laureátka Man Bookerovy ceny (2000 a 2019) se narodila v Kanadě v rodině vědců. Možná právě proto, že Margaret prožila dětství plné dobrodružství a cestování, objevila svůj talent pro psaní poměrně brzy. Atwoodová úspěšně vytváří texty různých žánrů: sci-fi, dětská literatura, literatura faktu, poezie, eseje. A v roce 2016 dokonce vydala vlastní komiks!

Co si přečíst:

Příběh služebnice

Tento dystopický román vyšel v roce 1985 a stal se doslova kultovním: je ověnčen několika cenami, dočkal se uznání od kritiků i čtenářů. Příběh znovu získal na popularitě díky velmi úspěšné televizní adaptaci z roku 2017. Pokud jste seriál viděli, i přesto doporučujeme objevit kouzlo knižní předlohy, jejíž autorkou je právě Margaret Atwoodová.

Donna Tarttová

K velké lítosti obdivovatelů díla Donny Tarttové napsala tato autorka zatím pouze tři romány, přičemž za poslední z nich získala Pulitzerovu cenu. Na rozdíl od mnoha kolegů z branže není Tarttová na veřejnosti moc vidět: úspěch a literární ocenění jí nebrání soustředit se na práci a uniknout před okolním světem jako její oblíbená postava Peter Pan. Autorka sama připouští, že kousek Petera Pana se skrývá v každém textu, který napíše.

Co si přečíst:

Stehlík

Je to bezpochyby nejúspěšnější román Donny Tarttové, který vás zasáhne kombinací spletitosti a lehkosti. Pokud by se vám zdálo, že Theova dobrodružství mají něco společného s Oliverem Twistem, pak máte pravdu! Tarttová opakovaně označila Dickense za svého oblíbeného spisovatele, jehož práce na ni měla silný vliv. Pokud jste dosud neměli čas přečíst si světový hit “Stehlík“, je čas to napravit.

Zadní
Aa HD