Nejslavnější milenecké dvojice v literatuře: Ceny zamilovaných společnosti PocketBook za rok 2021

10. února 2021

Vpředvečer Dne svatého Valentýna se s láskou potkáváme na každém kroku: je ve filmech, reklamách, v nákupních centrech a samozřejmě v knihách! Jde navíc o nejrozmanitější tituly: od klasických děl o stále platných hodnotách po romány o fantastických světech nebo detektivky. Láska se v těchto románech samozřejmě také popisuje různě.

Rozhodli jsme se proto vytvořit Ceny zamilovaných společnosti PocketBook za rok 2021. Rozdělili jsme naše oblíbené milenecké dvojice do několika kategorií, aby Romeo a Julie nekonkurovali Belle a Edwardovi. Seznamte se s trojicemi vítězů kategorií Cen zamilovaných společnosti PocketBook za rok 2021 v různých žánrech!

Klasická literatura

č. 1 „Romeo a Julie“ – Romeo a Julie

Ano, zní to trochu staromódně, ale jak by se mohl jakýkoli žebříček lásky obejít bez tohoto tragického páru? I po staletích je tato klasika od Shakespeara stále symbolem čisté a krásné lásky, která však bohužel prohrála v nerovném boji s realitou.

č. 2 „Láska za časů cholery“ – Florentino a Fermina

Většina Márquezových děl je prodchnuta poezií a romantikou Latinské Ameriky, ale příběh lásky Florentina Arizy ke krásné Fermině je z nich nejpůsobivější. Při čtení tohoto mistrovského díla budou i notoričtí skeptikové s hlavními postavami prožívat jejich vzlety a pády.

č. 3 „Velký Gatsby“ – Jay a Daisy

Jeden z největších románů 20. století a jeden z nejpozoruhodnějších příběhů lásky v literatuře – nedá se nic dělat, museli jsme ho do našeho žebříčku zařadit. Od prvního vydání knihy uplynulo už skoro stole let a city Jaye Gatsbyho k Daisy stále inspirují další a další generace čtenářů.

Antiutopie

č. 1 „1984“ – Winston a Julie

Láska v čase tyranie a naprostá kontrola každého kroku běžného člověka se jeví nereálně. Vztah Winstona a Julie byl však právě takový: nereálný a předem beznadějný. Ale kdo říká, že byl proto méně krásný?

č. 2 „Neopouštěj mě“ – Kathy a Tommy

Svět vytvořený nositelem Nobelovy ceny za literaturu Kazuem Ishigurou lze stěží nazvat klasickou antiutopií. Pozorujeme jej očima klonů člověka, kteří jsou vychováváni k tomu, aby se stali dárci orgánů, až přijde čas. Ale na příkladu Kathy a Tommyho vidíme, že klony jsou jen normální lidé, kteří mají city, a to včetně lásky...

č. 3 „Hunger Games“ – Katniss a Peeta

Příběh vztahu Katniss a Peety se dá jen těžko nazvat běžným příběhem lásky: v bojích na život a na smrt a při svržení diktátorského režimu hrdinové prostě nemají dost času na milostná vyznání. Na stránkách románů je však velmi příjemné sledovat vývoj jejich citů.

Moderní román

č. 1 „Normální lidi“ – Connell a Marianne

Mladou spisovatelku Sally Rooneyovou již označili za Salingera 21. století: její postavy jsou čtenářům velmi blízké a v jejich činech a slovech můžete snadno poznat jak sebe, tak své přátele. Román o Marianne a Connellovi je příběhem lásky mezi příslušníky generace přelomu tisíciletí, kteří jsou tak nejistí a nevědí, jak naložit s tímto světem a se svými city.

č. 2 „Samota na síti“ – Jakub a bezejmenná žena

Podstata kultovního románu Janusze Leona Wisniewského je dokonale obsažena v jeho názvu. Tato kniha je prostě o tom, jak je těžké najít lásku v našem bláznivém světě. A také jak je těžké si ji udržet. Písemný vztah mezi Jakubem a jeho milovanou, který vzniká na internetu, je dokonalým příběhem lásky v digitálním věku.

č. 3 „Deník Bridget Jonesové“ – Bridget a Mark

Můžete dlouho debatovat, nakolik se Bridget a Mark podobají svým předobrazům z nesmrtelných klasických děl Jane Austenové. Ale nepopřete, že tento zábavný a romantický příběh vás vtáhne do děje od prvních stránek.

Fantasy

č. 1 „Harry Potter“ – Ron a Hermiona

Bez urážky Harryho a Ginny, ale hlavní mileneckou dvojicí v sáze Joanne Rowlingové jsou bezpochyby Ron a Hermiona. Ve všech sedmi knihách jsme sledovali vznik a dozrávání jejich vztahu, až jsme se nakonec dostali k dlouho očekávanému happy endu. Který může mimochodem zastínit i heroický závěrečný souboj s Voldemortem.

č. 2 „Stmívání“ – Edward a Bella

„Koho si Bella nakonec zvolí: Edwarda nebo Jacoba?“ Nejspíše žádná sága ze světa fantasy se nemůže pochlubit tak živě popsaným milostným trojúhelníkem jako romány Stephenie Meyerové. Proto se Bella a Edward stali jedním z nejslavnějších párů nejen v moderní literatuře, ale v popkultuře obecně.

č. 3 „Zaklínač“ – Geralt a Yennefer

Umíte si představit příhodnější dvojici než lovce příšer a mocnou čarodějku? Geralt a Yennefer musí samozřejmě porazit řadu démonů: jak skutečných, tak osobních, ale tím je jejich láska ještě pozoruhodnější.

Detektivní romány

č. 1 „Pošťák vždycky zvoní dvakrát“ – Frank a Cora

Láska dokáže lidi přimět, aby dělali zvláštní (a někdy dokonce hrozná) rozhodnutí. Historie vztahu mezi sezónním pracovníkem Frankem a ženou majitele restaurace Corou to jednoznačně potvrzuje.

č. 2 „Mrtvá a živá“ – de Winterovi

Když mladá dívka přijme nabídku nabídku bohatého vdovce Maxe k sňatku, ani netuší, jaká nebezpečí na ni čekají v jeho rodinném sídle. Ale přese všechna nebezpečí hrdinka svého manžela stále miluje a upřímně sní o šťastném společném životě.

č. 3 „Skandál v Čechách“ – Sherlock a Irene

Geniální detektiv neměl na romantické city k ženě čas, ale kdyby to bylo možné, pak by se touto ženou nepochybně stala Irene Adlerová – brilantní podvodnice, která udělala hlupáka ze samotného Sherlocka Holmese!

Zadní
Aa HD